ПИБ придоби "МКБ Юнионбанк"

Подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", Цветан Гунев издаде разрешение на "Първа инвестиционна банка" да придобие всички акции с право на глас от капитала на "МКБ Юнионбанк" ЕАД, съобщиха от БНБ, предаде БГНЕС.

По този начин "Първа инвестиционна банка" АД ще притежава пряко квалифицирано участие в размер на 100% от капитала на "МКБ Юнионбанк" ЕАД. Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас. При оценяване на заявеното от "Първа инвестиционна банка" АД придобиване на "МКБ Юнионбанк" ЕАД Централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества.

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на "Булбанк", "Ейч Ви Би Банк Биохим" и "Банка Хеброс" през 2007 г., което бе позитивен принос за стабилността и доверието в българската банкова система.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини